Diş estetiği, dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan yeniden düzenlenmesidir. Diş estetiği fiyatları 2021 yılında muayene esnasında belirlenmektedir.

Diş estetiği; dişlerin genel durumu, ağız şekli, yüz yapısı ve diş etlerinin bakımı gibi birçok detaylı analizi kapsamaktadır. Estetik diş hekimlerince gerçekleştirilen diş estetiği, diş hekimliği bilgisinin yanı sıra estetik deneyim ve estetik bilgisini de kapsamaktadır.

Diş estetiği uygulamaları, işlemlerin sonunda yüz şekli ve oranı da hesaplanarak, tamamen kişiye özgü veriler ışığında optimize edilen bir tedaviyi hedeflemektedir. İşlemin gerçekleştirileceği bölgeler fotoğraflanarak sorunlar tespit edilir ve estetik gelişim adına nelerin yapılacağı hasta ve hekim arasında gerçekleşen görüşmenin ardından belirlenir.

Diş Estetiği Nedir?

Diş estetiği tedavileri; estetik ve ideal bir gülüş hattının elde edilebilmesi adına gerçekleştirilen tedaviler arasında, diş üzerinde yapılan işlemlerin tümü olarak adlandırılmaktadır. Kötü bir diş dizilimi ve istenilen estetik gülüşe sahip olunmaması, insanların sosyal hayatlarına olumsuz olarak etki etmektedir. Bu nedenle diş estetiği son dönemlerde çok sık tercih edilmektedir. Gülüş ve dişlerin tasarımı konusunda önem taşıyan;

  • Diş boyutu
  • Dişlerin rengi
  • Diş eti çizgisi
  • Dişlerin dizili
  • Dudağın hizası
  • Dişlerin şekli
  • Diş eti ve diş uyumu, diş estetiğinin konuları arasındadır.

Diş estetiğinde; en mükemmeli yakalamak adına yüze dair oransal değerlendirme, kişinin beklentisi ve ağız bileşenleri birlikte işlenmektedir. Hem mikro hem de makro anlamda gerçekleştirilecek estetik analizler ışığında, elde edilecek netice henüz işleme geçilmeden önce yaklaşık olarak tespit edilebilmektedir.

Diş estetiği için kullanılan uygulamalar tek bir diş için gerçekleştirilebildiği gibi birden çok dişe de gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle diş hekimlerine muayene olarak, arzu ettiğiniz gülüşe sahip olabilmek adına hangi prosedürlerin uygulanması gerektiğini öğrenmeniz gerekir.

Diş Eti Estetiği

Diş eti estetiği; estetik diş hekimliğinin kapsamına giren ve estetik açıdan gülüş tasarımını ele alan tedavilerdir. Kişiye özel ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi adına detaylı muayene ve analiz yapılması gerekmektedir. Diş eti estetiğinde kullanılan tedavi türleri ise şöyledir;

Gingivektomi

Kesici dişlerin üzerinde bulunan diş etlerinin, belirgin olarak istenilenden çok görünmesi halinde, bu durumu ortadan kaldırmak adına uygulanan tedavi türlerinden biridir. Bu tedavi türü, kısa olan dişler üzerinde, dişlerin olduğundan çok daha kısa görünmesine sebep olan diş etlerinin alınmasını ve diş etlerindeki simetri sorunlarının giderilmesini sağlamaktadır.   

Yaprak Porselen (Porselen Lamine)

Ön tarafta bulunan kesici dişlerin yeteri kadar görünmemesi; çapraşıklık, kırıklar, renk bozuklukları karşısında dişlere minimal aşındırmalar uygulanarak yaprak porselen işlemi uygulanır. Burada kalıcı olan diş köküdür. Yaprak porselen uygulaması sayesinde kesici dişlerin eski belirginlikleri geri kazandırılır.

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Bazı nedenler diş renginde istenmeyen farklılıkların oluşmasına neden olabilir. Antibiyotik kullanımı, kahve, çay, sigara ve genetik yatkınlık dişlerin sararmasına ya da dişlerin üzerinde lekeler oluşmasına neden olur. Bu lekeler fırçalama ile giderilemez. Bleaching ile dişlerde istenilen beyazlık tek seansta elde edilebilmektedir.

Bonding (Kompozit Lamine)

Farklı sebeplerden ötürü dişlerin arasında boşluklar oluşabilmektedir. Kompozit lamine uygulaması ile söz konusu olan boşluklar kısa sürede giderilirken diş estetiği de sağlanmış olur.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama, kaplama yapılmasına karar verilen dişlerde uygulanabilecek estetik bir yöntemdir. Ayrıca tam seramik kaplamalar da kullanılabilmektedir. İkisinin de farklı kullanım alanları ve avantajları bulunmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı, diş eksikliği oluşumlarında köprü olarak kolaylıkla uygulanabilirler.

Ortodontik Tedavi

Dişlerde görülen ciddi çapraşıkların giderilmesinde, çene ilişkisi sorunlarında, ortodontik tedavi önerilmektedir. Dişlere takılan tel, sorunların giderilmesini sağlamaktadır. Yeni nesil tedavilerden olan şeffaf plak tedavisi de çapraşıklıklar için çözüm olabilmektedir.

Estetik Diş Dolgusu

Estetik diş dolgusu, daha pırıltılı ve daha parlak bir görünüm elde edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Diş yapısı kontrol edilerek hem ön hem de arka dişlerde rahatlıkla yapılabilmektedir. Estetik diş dolguları, dişlerin rengine oldukça yakın kompozit dolgulardır.

Estetik Diş Dolgusu Fiyatları 2022

Estetik diş dolgusu fiyatları 2022, her sene olduğu gibi, TDH Birliği tarafından yayınlanan rehber tarife baz alınarak belirlenmektedir. Ancak fiyatlar dolgu yapılacak dişin yapısı, kullanılacak diş dolgu malzemesi, işlem yapılacak diş sayısı ve dolgu sırasında gereksinim duyulabilecek farklı tedaviler nedeniyle değişim göstermektedir.

Estetik diş dolgu fiyatlarını etkileyen diğer faktörler ise; hekimlerin işçilik ücretleri, işlemin özel klinik, özel diş hastanesi ya da devlet diş hastanesi gibi farklı ortamlarda yapılmasıdır. Detaylı bilgi almak için diş hekiminize muayene olmanız gerekir.

Ön Diş Estetik Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Ön diş estetik dolgusunun dayanıklılık süresi, birçok faktöre göre farklılık göstermektedir. Bunların başında dolgu için kullanılan malzemenin kalitelisini ve işinde uzman bir diş hekimini tercih etmek gelmektedir. Malzemelerin kalitesiz olması durumunda dayanıklılık süresi oldukça azalmaktadır. Ayrıca, diş hekimi tarafından dolguda bırakılacak minik bir çıkıntı bile dolgunun kısa sürede düşmesine neden olur. Bunların haricinde beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemenin yanı sıra ağız ve diş sağlığınızı korumak adına bakım ve muayenelerinizi düzenli olarak yapmanız halinde ön diş dolgularını çok uzun süre kullanabilirsiniz.

Ön diş estetik dolgusundan sonra dişlerin işlevselliği, gerçek dişlerde olduğu seviyeye taşınmaktadır. Ancak ön diş estetik dolgularının dayanıklılık süreleri belirtmiş olduğumuz kriterlerin yanı sıra, diş üzerindeki yerine ve büyüklüğüne de bağlı olarak değişmektedir.  Bu süre en az 5 yıl, en fazla 7 ile 10 yıl arasıdır. Ancak, tüm şartların uygun olması halinde ön diş estetik dolgusu 10 yıldan da çok dayanabilmektedir.

Pembe Diş Estetiği

Pembe diş estetiği, diş etlerini ele alan bir işlemdir. Estetik bir gülüş yalnızca düzgün ve beyaz dişler ile sağlanamamakta ayrıca dişlerle uyumlu diş etinin olması da gerekmektedir. Diş etlerinde gerçekleştirilen estetik uygulamalar ise pembe estetik olarak adlandırılmaktadır. Diş estetiğini tamamlamak için gerekli kriterler arasında diş etinin dişle seviyesi, rengi ve sağlıklı olması gibi faktörler yer almaktadır. Diş etinin sağlıklı olarak tanımlanabilmesi için açık pembe renkli olması gerekmektedir. Diş hekimlerinin estetik alanda uyguladıkları tedavilerde, hedefleri estetik ve kusursuz bir gülümsemenin elde edilebilmesidir. Hedeflenen kusursuz gülümseme adına ise diş estetiği büyük önem taşır.