Kanal tedavisi (endodonti tedavisi), etkilenen dişin kökünden enfekte veya hasarlı dokunun çıkarılması, diş kökündeki kanalların temizlenmesi, mevcut bakterilerin uzaklaştırılması, kanal duvarlarının kimyasallarla dezenfekte edilmesi ve dolgular ile doldurulması işlemidir. Kanal tedavisi yapılmadığında enfeksiyon hızla yayılır ve sonucunda ise diş çekimi gerekebilir.
Diş sızlaması, hassasiyet, gece ağrısı gibi şikayetler çoğu zaman kanal tedavisi yapılması gerektiğinin habercisidir.
Dişler Nasıl Enfekte Olur?
Diş içindeki pulpa dokusu (sinirlerin ve damarlar) hasar gördüğünde dişler enfekte olur. Derin boşluklar, çatlaklar veya kırık dişler ve çoklu dolgular, diş pulpası yaralanmasının en yaygın nedenleridir. Şiddetli periodontal hastalık da başka bir neden olabilir.
Tüm bu durumlar, mikropların pulpa odasına girmesine izin vererek enfeksiyon ve hastalığa yol açabilir. Bu durumda diş özü, kendini onaramaz ve bir süre sonra ölür. Tedavi edilmediği takdirde ise enfeksiyon tarafından üretilen cerahat sıvısı, sonunda kökün ucunda toplanır ve çene kemiğinde apse adı verilen bir durumun oluşmasına neden olur. Apse ise dişin etrafındaki kemiğe zarar verebilir.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?
Kanal tedavisi, hasara uğramış veya kötü şekilde enfekte olan bir dişi kurtarabilir. Dişleriniz tekrarlanan diş prosedürleri, çürükler, aşınma, yıpranma, diş eti hastalıkları, çatlak dolgular veya travmalar nedeniyle enfekte olarak hasar görmüş olabilir.
Diş özünüz hasara uğradığında bakteriler, dişinizin içinde hızla çoğalmaya başlar. Bu durum, bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir.
Bu tedavinin en önemli amacı, doğal dişinizi kurtarmaktır. Dişlerinizi kaybetmeniz, ağzınızda başka problemlere de yol açabilir. Bununla beraber kaybettiğiniz dişinizi, yapay bir dişle değiştirmeniz için daha karmaşık diş prosedürlerine ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden kanal tedavisi, bir dişi kurtarmanın en etkili yoludur.
Tüm bunlarla beraber bu tedavinin gerekli olabileceği birçok durum vardır. Bunu akılda tutarak aşağıdaki soruları sormakta fayda vardır:
- Düzenli ağrı kesici gerektiren aralıksız ağrınız var mı?
- Ağrılı veya ağrısız, şişmiş dişleriniz var mı?
- Sıcak içecekleri veya yiyecekleri tükettiğinizde ağrı hissediyor musunuz ve soğukla temas ettiğinde ağrı azalıyor mu?
Bütün bu durumlar, bir dişin maruz kaldığı hasarın tedaviyi gerekli hale getirebileceğini gösterir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi için bir veya birkaç defa kliniğimize gelmeniz gerekebilir. Tedavi esnasında sorunlu diş pulpanız çıkarılır, pulpa odası ile beraber kök kanallarınız temizlenir. Aşağıdaki adımlar, tedaviyi daha net anlamanıza yardımcı olacaktır:
- Teşhis
Bu aşamada, sizden bir röntgen isteyeceğiz ve ağzınızdaki enfeksiyonun durumu ile beraber dişiniz çekilmeden kanal tedavisi ile kurtarılıp kurtulamayacağını değerlendireceğiz.
- Anestezi
Prosedürün bu etabında, dişiniz ve etrafındaki diş eti dokunuzu uyuşturacağız. Ayrıca, bu işlem sayesinde tedavi sırasında olası ağrılarınız da engellenecektir.
Dişin iç yapısına giriş, ekstraksiyon, sonik yıkama, şekillendirme ve doldurma
Bu aşamada dişinizin iç yapısına erişmek için diş yüzeyinde küçük bir kavite (delik ) açılır.
Açılan delikten kök kanallarına ulaşılır. Özel manuel kanal eğeleri ile enfekte olmuş pulpa ve sinir dokusu çıkartılır. Kök kanallarının içi özel solüsyonlar ve sonik yıkama cihazları ile yıkanır ve enfekte dokuların, bakterilerin uzaklaştırılması sağlanır. Sonrasında kök kanalları, gelişmiş teknoloji döner aletler ile şekillendirilir. Bu süreçler sonrasında kök kanalları özel biyoseramik esaslı ya da rezin esaslı kanal patları ile doldurularak kökten kurona doğru sıkı bir şekilde tıkanması amaçlanır. Enfeksiyonu tam manasıyla yok edildikten sonra size geçici ya da kalıcı bir bir dolgu maddesi ile kapanır.
- Son adım
Prosedürün bu son aşaması, genel olarak kalıcı bir dolgu maddesi, kuron ya da porselen onley, overlay gibi restoratif bir tedavinin uygulanması etabıdır.
Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Genel olarak bu müdahale, ağrılı değildir. Son yıllarda diş teknikleri o kadar çok gelişti ki artık bu tedavi, kolay rutin bir hale geldi. Tedaviden sonra dişlerinizde belirli bir süre hafif düzeyde sızı olabilir. Böyle bir durumda işlem yapılan bölgenizde bir şeyler çiğnemekten kaçınmanız ve size önerdiğimiz analjezikleri almanız yeterli olacaktır. Kanal tedavisinden sonra oluşabilecek hafif düzeydeki ağrının, büyük oranda doğal dişin korunması gerçeği ile telafi edildiğini unutmamanız gerekir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bazı durumlarda kanal tedavisi tek bir seansta biter. Ancak, apse gibi bir durumun olması, seans sayısını arttırabilir.
Kanal Tedavisi Sırasında Antibiyotik Kullanacak Mıyım?
Diş durumunuza göre antibiyotik kullanıp kullanmayacağınıza karar verilir. Ancak, enfeksiyon ya da aşırı oranda duyarlılık yoksa antibiyotik almanıza da gerek kalmayacaktır.
Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisinden sonra dişe basınç uygularsanız minimal düzeyde ağrınız olabilir. Bu, sadece birkaç gün sürecektir. Ancak bu durum, daha uzun sürerse veya ağrı giderek artarsa hemen bize danışabilirsiniz.
Hamilelere Kanal Tedavisi Yapılabilir Mi?
Bazı zorunlu hallerde hamilelere, gebeliğin belirli aylarında, kadın hastalıkları doktorunun onayı ile kanal tedavisi yapılabilir.