Ortodontik tedavi (ortodonti tedavisi), fonksiyonel ve estetik amaçla dişlerin dizimlerini düzelten tedavi yöntemlerinin bütününe verilen addır.
Ortodonti tedavisi, hizalama ve uyumlu diş dengesi elde etmek için bir veya daha fazla dişe kuvvet uygulayarak onları hareket ettirmekle birlikte yeniden konumlandırmayı amaçlar. Kemiğin kontrollü şekilde yeniden oluşmasına ve erimesine izin veren kemik hücrelerinin aktivitesi sayesinde dişler, çene kemiğinizde hareket edecektir.
Kimler Ortodontik Tedavi Görebilir?
Dişlerinizin ve çenenizin pozisyonu, oklüzyonu etkiler. Oklüzyon, üst dişlerinizin alt dişlerinizle olan ilişkisini ifade eder. Üst dişleriniz, alt dişlerinizle iyi bir uyum içinde değilse diş maloklüzyonundan (kötü kapanış) söz ederiz. Eksik, yanlış hizalanmış, üst üste binen veya çıkıntılı dişleriniz, bu duruma neden olur. Bu durum, belirli yiyecekleri çiğnemenizi de büyük oranda zorlaştırır. Ayrıca, kas gerginliğine ve ağrıya da neden olabilir. Çıkıntılı, simetrisi bozuk dişleriniz de çok daha kolay bir şekilde hasar görebilir veya kırılabilir.
Benzer şekilde çarpık veya üst üste binen dişlerinizi fırçalamanız da daha zordur. Bu da diş eti hastalığı ve çürük olasılığınızı arttırır. Dişlerinizin pozisyonunu ortodontik tedavi sayesinde her yaşta değiştirebilirsiniz. Kliniğimize kontrole geldiğinizde ortodontik tedavinin sizin için uygun olup olmadığını değerlendirebiliriz.
Ortodonti Tedavisi Neler Sağlar?
Ortodonti tedavisi, sadece dişlerinizi düzeltmek ile kalmaz, ömür boyu fonksiyonel ve estetik dişler sağlar. Ortodonti tedavisi olmanız durumunda ağız ve diş sağlığınızda şu şekilde değişimler yaşanır;
- Dişlerinizi daha kolay bir şekilde fırçalayarak diş eti sağlığını koruyabilirsiniz. Sağlıklı diş etleri ile ilerleyen zamanlarda periodontal hastalık riskinden korunursunuz.
- Kötü konumlanmış dişleriniz, anormal fizyolojik stres yaratabilir. Bu sorun anormal diş aşınması, diş eti şişmesi, kanama, kızarıklık ve temporomandibular eklemde ağrı gibi problemlerle kendini gösterebilir. Ancak bu tedavi sayesinde bu tarz rahatsızlıkların önüne geçerek hayat konforunuzu iyileştirmiş olursunuz.
- Akıcı bir şekilde konuşmanızı sağlar. Tedavi edilmeyen dişleriniz konuşma güçlüğüne bile neden olabilir. Ortodonti tedavisi, çene ve dişlerinizi düzene koyacağı için diksiyonunuzda iyileşme sağlar.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri
Diş Teli Tedavisi
Büyük olasılıkla daha önce diş tellerini duymuşsunuzdur. Bunlar, en yaygın sabit ortodontik cihazlardır. Diş telleri, bantlar ve braketlerden oluşurlar. Bantlar, dişlerinizin etrafında yerinde tutulan çapalardır. Braketler, dişlerinizin ön kısmına takılır. Ark telleri, braketleri bantlara bağlar. Ark tellerini sıkmak dişlerinize baskı uygulayarak onları yavaşça hedef konumlarına doğru hareket ettirir. Diş dizilimlerinin bozukluk derecesine bağlı olarak diş telleri 6 ay ile 18 ay arasında ağzınızda kalabilir.
Tedavi süresi bakımından birbiri arasında fark olmamasına rağmen estetik seçenekler doğrultusunda diş telleri kendi arasında 3 seçeneğe ayrılır. Hangi seçenekle tedaviye başlanacağı ortodontist ile hasta arasında yapılan fikir alışverişi neticesinde belirlenir.
- Metal Diş Teli: Dışarıdan belli olsa da diğer seçeneklere göre en makul fiyatlı olan tedavi seçeneğidir.
- Şeffaf Diş Teli (Porselen): Ön kısımda yer alan braketlerin porselen şeffaf görünümlü olanlarıdır.
- Görünmez Diş Teli (Lingual): Bu tedavi türünde diş teli ile braket, dişlerin görünmeyen arka kısmına yerleştirilir. Tedavi süresince dışarıdan bakıldığında gözükmeyecek bu tedavi metal ve şeffaf telleri nazaran daha pahalıdır.
Şeffaf Plak Apareyler ( İnvisalign)
Şeffaf plak (invisalign), metal diş telleri kullanmadan dişlerinizi düzeltebilen bir ortodontik tedavidir. Şeffaf plaklar, dişlerinizi kaplayan ve zaman içinde nazikçe doğru pozisyona çeken özel yapım üretim plaklardır.
Şeffaf plak diş tellerine nazaran size konforlu bir tedavi seçeneği sunar. Plaklar dişleri diş tellerine benzer şekilde hareket ettirir. Şeffaf plaklar neredeyse görünmezdirler, metal teller ve braketler içermezler. Bunları kullanıyorsanız yemek yerken, diş fırçalarken ve diş ipi kullanırken rahatlıkla çıkarılıp takılabilir. Bakımı tellere nazaran daha kolay olsa da maliyet açısından daha pahalı bir seçenektir.
Ek Tedavi Yöntemleri
Sabit ortodontik araçlar için şunlar önerilebilir:
- Özel sabit cihazlar: Bunlar, sadece parmak emme veya dil ile dişinizi itme gibi alışkanlıklarınızı kontrol etmeniz için kullanılabilir.
Sabit yer tutucular: Bazen küçük yaşlardaki çocuklar, dişlerini erken dönemde kaybedebilir. Bu gibi durumlarda, kalıcı diş görünene kadar boşluğu açık tutmak için çocuğunuzun ağzına bir yer tutucu yerleştirebiliriz.
Diş teli her yaşta takılır mı?
Evet, diş teli bilinenin aksine tüm yaşlarda uygulanan bir tedavidir.
Diş teli takılması ne kadar sürer?
Diş teli 1 saat kadar kısa bir sürede takılır, kontrol kişiye özel olarak 3-4 hafta arayla yapılır ve bu kontroller 15 ile 25 dakika arasında sürer.
Diş teli takıldıktan sonra ne zaman düzelmeye başlar?
Diş teli takıldıktan sonra 2 ay içerisinde gözle görülür değişimleri ağız yapınızda gösterir.
Sadece üst dişlere tel takılır mı?
Hastanın ağız ve diş yapısının uygun olması durumundan sadece üst kısma tel takılarak ta tedavi yapılabilir, ancak alt kısımda herhangi bir bozukluk olmaması ve kapanış açısından da sorun oluşturmuyor olması gerekir.
Diş teli en kısa ne zaman çıkar?
Bozukluk derecesine bağlı olarak en erken 5-6 ayda çıkabilir.