Zirkonyum diş, pek çok kişinin tercih ettiği bir diş kaplama yöntemidir. Zirkonyum Diş Fiyatları 2022 itibariyle, yapılacak işlemlere göre hesaplanabilir.

Zirkonyum dişlerin, diş hekimliğinde çok tercih edilmelerinin en önemli sebeplerinden biri, estetik açıdan oldukça uygun olmalarıdır. Ayrıca, zirkonyum kaplamaların dişe ya da diş eti dokularına herhangi bir zarar vermemesi ve sağlam yapıda olmaları gibi birçok avantajı da bulunmaktadır.

Zirkonyum diş kaplamalarının işçilikleri; klasik, porselen metal destekli kaplamalara benzemektedir. Bu da gönül rahatlığı ile tercih edilmelerinde bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum diş, beyaz renkte olan metal üzerine gerçekleştirilen kaplama uygulamalarına denilmektedir. Zirkonyum diş kaplamalar, özellikle son dönemlerde diş hekimliğinde oldukça popüler hale gelmişlerdir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, zirkonyum diş ile dişlerin istenilen pürüzsüz görünüme sahip olabilmesidir. Zirkonyum diş kaplamaların uygulamalarında porselen, beyaz görünümlü bir metal üzerine kaplanır. Bu metalin adı zirkonyumdur. Zirkonyumun en belirgin özelliği ise, ışığı geçiren bir yapısının bulunmasıdır. Bu özellikleri sayesinde zirkonyum dişler doğal dişlerle oldukça uyumludur.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama; beyaz renkli, ışık geçirgenliği bulunan, oldukça sağlam olan, diş üzerinde estetik tedavilere imkân tanıyan ve diş hekimliği alanında metal üstü porselen kaplamalardan sonra yeni bir çığır açan kaplama türüdür.

Yeni nesil bir diş kaplama tedavi yöntemi olan zirkonyum, metal destekli kapmalar ile kıyaslandığında çok daha doğal bir görünüm sağlamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları 2022

Zirkonyum diş kaplama fiyatlarının, 2022 yılındaki maliyetini belirleyen bazı unsurlar mevcuttur. Bunlar:

  • Hastanın gereksinim duyduğu tedaviler ve bunlarda diş hekiminin kullanacağı malzemeler
  • İşlem sırasında kullanılacak cihazlar
  • Diş hekiminin işlem için belirlemiş olduğu ücret
  • Kaplama yapılacak diş sayısı

Zirkonyum diş kaplama yaptıracak olan kişiler ortalama bir maliyet ile karşılaşırlar. Ancak yapılacak işlemler, gerekli farklı tedaviler ve doktorun hizmeti gibi etkenler nedeniyle fiyat değişiklikleri görmek mümkündür.

Zirkonyum Diş Tek Tek mi Takılır?

Zirkonyum dişlerin tek tek takılması hem çok daha sağlıklıdır hem de estetik açıdan daha tatmin edicidir. Ayrıca her dişe kaplama yapılması gerekli olmayabilir. Örneğin, tüm dişler restore edilse de bazıları estetik dolgu ile halledilirken bazılarına lamine yapılabilir. Ayrıca, artık çok hasar görmüş olan dişlerde de zirkonyum kaplama uygulanabilmektedir.

Şayet, eksik dişiniz bulunmuyorsa, hepsine zirkonyum yapılması gereksizdir. Eksik diş olması halinde ise, zirkonyum dişler köprü oluşturacak şekilde hazırlanarak birlikte takılabilmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama, genel olarak porselen şeklinde uygulanmaktadır ve metal destekli ya da metal desteksiz olarak ikiye ayrılır. Daha estetik bir gülüş elde etmek isteyen hastalar adına diş hekimliği alanında estetik tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Bu estetik tedaviler arasında en sık kullanılan ise zirkonyum alt yapılı dişlerdir.

Zirkonyum; saf mineral halinde değil, yüksek ısıya sahip özel fırınlarda seramiğe dönüştürülerek işlenmektedir. Metal desteksiz kaplama grubunda yer alan zirkonyum kaplamalar, metal destekliler ile kıyaslandıklarında çok daha doğal bir görünüm sundukları için gülüş estetiğinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadırlar.

Zirkonyum diş kaplamalar, normal dişlerle neredeyse birebir aynı renkte hazırlanmaktadır. Ayrıca gerekli görülmesi halinde doğal dişlere de diş beyazlatma işlemi uygulanarak tüm dişlerin birbirleriyle ahenk içerisinde olması sağlanır. Zirkonyum diş kaplamalar diş etleri ile de oldukça uyumludur. Bu nedenle diş eti hastalıkları başta olmak üzere hiçbir olumsuz soruna yol açmazlar.

Porselen Diş mi Zirkonyum mu?

İlk olarak; bu sorunun cevabını değerlendirirken, porselen dişi metal destekli porselen olarak değerlendirdiğimizi bilmeniz gerekir. Çünkü, günümüzde zirkonyum kaplamaların üzerlerine de porselen tozu ile işlem yapılabilmekte ve aynı metal üstü porselen uygulamalarında olduğu gibi bu kaplamalar da porselen fırınına girebilmektedirler.

Dişlerin; yapısal olarak bozulmalarında, diş noksanlıklarında ya da diş estetiğinde dişlerin kesilmesinin ardından protez yapılmaktadır. Kesilen dişlerin üzerine gerçekleştirilen protezler ise; zirkonyum, tam porselen, lamine, metal üstü porselen ve e-max olabilmektedir. Ancak en çok tercih edilen kaplama türleri zirkonyum ve porselen kaplamalardır.

Zirkonyum kaplamaların metal üstü porselene oranla ışık geçirgenlikleri oldukça fazladır. Bu nedenle de zirkonyum kaplama dişler, doğal dişlere oldukça yakın bir ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle de zirkonyum diş, porselen dişlere oranla daha çok tercih edilmektedir.

Diş eti ile uyum da zirkonyum kaplamalarda çok daha iyidir. Zirkonyum kaplama, dişlerin alt ve üst yapıları da doğal diş rengi gibi beyaz olduğu için, diş etlerinde de oldukça doğal bir görünüm sunarak morumsu bir görüntünün oluşmasını engellemektedir.

Zirkonyum diş fiyatları, metal ayaklı porselen dişlere oranla biraz daha yüksektir. Bu nedenle dişlerin görünürlüğünün oldukça az olduğu arka dişlerde, genellikle metal ayaklı porselen dişler tercih edilmektedir.

Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş yapımı esnasında genel olarak uygulanan işlemler şunlardır:

  • Klinik muayene yapılarak, hastanın genel diş durumu, diş hekimince gözlemlenmektedir.
  • Özel ölçüm yöntemleri kullanılarak hastanın kaplama yapılmasını istediği dişlerin ölçüsü alınır ve laboratuara gönderilir. Ölçüm alma işlemi esnasında, normal dişlerim zarar görecek mi diye kaygılanmaya gerek yoktur. Çünkü ölçüm alma işleminin dişler üzerinde hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
  • Diş ölçümü esnasında, zirkonyum yapılacak diş ya da dişler törpülenerek ölçü alınmaktadır. Bu işlemin ardından ise törpülenen dişlerin sıcak ve soğuk gibi durumlarda sızlamasını önlemek adına, diş hekimi tarafından hazırlanan geçici diş ya da dişler takılmaktadır.
  • Laboratuvarda hastaya özel olarak üretilen kaplama dişler, diş hekiminin kliniğine geldiğinde doktor, hastanın geçici kaplama dişlerini çıkarır. Dişler birkaç santim kadar törpülenerek kaplamanın takılması için hazır hale getirilir. Tıraşlama denilen bu işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve bu sayede herhangi bir ağrı hissedilmez.
  • Zirkonyum kaplama dişler, özel yapıştırıcıları ile törpülenen dişlerin üzerine yerleştirilir. Çok kısa süre zarfında da kalıcı olarak yapışması gerçekleşir.