Diş eti hastalıkları veya periodontal hastalıklar, dişlerin destek dokularının iltihaplanması ile oluşan bakteriyel enfeksiyonlardır. Diş eti hastalıklarında; başlangıçtaki  iltihaplar önlem alınmazsa periodontitis (ileri seviye diş eti çekilmesi ve kemik dokusu yıkımı ) ile sonuçlanabilir. Bu durum, tipik olarak dişleriniz arasında ve diş eti ile birleşim yerlerinde bakteri birikmesinden kaynaklanır.

Gıda ile temas eden bakteriler ise bakteri plağı adı verilen bir kaplama oluşturur. Bu plakları başlangıçta fark edemeyebilirsiniz ancak, ilerleyen zamanlarda diş kaybı ve buna bağlı çene kemiği erimesi riskiniz bile vardır. Düzenli ağız hijyeni ve bakım, diş eti hastalığından korunmanızı sağlayacaktır.

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri

Diş etlerimiz, çene kemiğine bağlanarak dişleri çeneye sabitleyen kökleri korur. Dişten, diş etine geçiş olan kısma diş eti cebi denir. Bu bölge, diş ipi ile temizlenebilen birkaç milimetre derinliğindeki bir boşluktur. Diş etlerinizin en hassas olduğu yer burasıdır. Bu noktada bakteri, asit ve yemek artıkları diş eti cepleri yoluyla daha derin dokulara girebilir.

Diş eti hastalıklarının nedenleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz ağız bakımı, sigara kullanımı, diyabet ve daha birçok faktör vardır. Bununla beraber en yaygın diş eti hastalığı, bakteri veya plakların neden olduğu diş eti iltihabıdır. Bu hastalık toplumda çok yaygın olan bir hastalığıdır. 

Diş eti iltihabı, ilk zamanlarda sorun oluşturmayabilir. Bununla birlikte diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontitis problemi ortaya çıkabilir. Bu, iltihabın tüm periodonsiyuma yayıldığı anlamına gelir. Ağır vakalarda ise diş etleri, dişten ayrılır ve geri çekilir. İltihap, dişin kök bölgesindeki kemiğe ulaşırsa diş kaybına bile neden olabilir. 

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri

Diş eti hastalıklarının belirtileri iki aşamada ilerler:

İlk aşama: Gingivitis

Vakaların birçoğunda diş eti hastalığı, yavaş ve genellikle başlangıçta ağrısız gelişir. Bu ilk aşama gingivitis olarakta adlandırılır. Bununla birlikte bazı gizli belirtiler de yaşayabilirsiniz:

  • Dişlerin fırçalanması sırasında meydana diş etlerinden hafif de olsa kanama,
  • Diş etlerinde renk değişiklikleri,
  • Diş etlerinde şişme,
  • Diş etlerinde dokunma hassasiyetinin olması ve kalıcı ağız kokusu.

Bu semptomlardan en az birine sahipseniz hemen bize ulaşabilirsiniz. Diş eti iltihabı aşamasında bu sorununuzu, rahatlıkla tedavi edebiliriz. Bu sorunu tedavi etmezseniz probleminiz daha da ilerleyebilir. İlk aşamada tedavi olmanız ilerleyecek hastalığı durduracak ve sizi başka tedavi gereksinimlerinden koruyacaktır.

İkinci aşama: Periodontitis

Periodontitis adı verilen ikinci aşamada dişinizin tüm destek dokuları etkilenir. Dişlerinizin destek kemiği de bozulmaya başlar. Periodontitis birkaç yıl içinde kronikleşir. Diğer belirtileriniz ise yavaş yavaş ortaya çıkar:

  • Dişleriniz sallanmaya başlar. Kök yüzeylerinizin açılması nedeniyle de dişleriniz, aşırı duyarlı hale gelir.
  • Dişler, alveolodental bağa tutunmalarını kaybederek hareketli hale gelir.
  • Dişlerinizin arasında boşluklar ortaya çıkar.
  • Diş etinizde apseler de oluşabilir.

Bunlara ek olarak, tedavi edilmeyen periodontitisin genel sağlık durumunuz üzerinde de yansımaları olabilir. Kötü ağız sağlığı, özellikle de şiddetli periodontal hastalık bağlamında, lokal veya uzak enfeksiyöz belirtilerin başlatıcı ya da şiddetlendirici nedeni olabilir. 

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Periodontal hastalıklarınız ortaya çıktığı anda teşhis ederek bu sorunu kısa sürede tedavi edebiliriz. Diş eti hastalıklarının tedavisi için genel olarak diş etlerinizin sağlığını iyileştirmeyi amaçlarız. Bu süreçte dişlerinizin üzerinde biriken plak ve diş taşını temizleyip, dişlerinizin kökünü pürüzsüz, bakteriden arındırılmış bir hale getireceğiz. Durumunuz biraz daha ileriyse cerrahi tedavi gerekebilir. 

Diş Etlerinizi Siz Nasıl Korursunuz?

Sağlıklı bir ağız, diş etinizde başladığı için diş etinizin sağlığına odaklanan bir ağız hijyeni rutini sürdürmeniz, diş eti hastalıklarından korunmanız için çok önemlidir. Sağlıklı diş etleriniz varsa dişleriniz, diş eti dokunuz tarafından güçlü bir şekilde desteklenir ve uzun süreli ağız sağlığını koruma şansınız büyük ölçüde artar. Diş etlerinizi sağlıklı tutmamanız ise diş eti hastalığına yakalanma olasılığınızı arttırır ve bu da birçok ağız ve diş sağlığı sorununa neden olabilir. Diabet, kalp hastalıkları, kanda yüksek iltihap belirtileri gibi uzun süreli kronik durumlar, ciddi bir diş eti hastalığı türü olan periodontitis ile ilişkilendirilebilir. Diş etlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olmak için her gün birkaç kolay adımı izleyebilirsiniz:

  • Diş fırçası: Diş etlerinizi korumak amacıyla bir diş fırçası seçerken tahrişi azaltmak için yumuşak ve yoğun kıl sayısına sahip antibakteriyel özellikte bir diş fırçası seçmelisiniz. Diş fırçası, diş etlerinizi uyarır ve ulaşılması zor yerlere nüfuz eder.
  • Diş macunu: Dişlerinizi günde iki defa SLS (sodyum lauril sülfat) (köpürtücü ajan) içermeyen, granül boyutu düşük aşındırıcı özellikte olmayan diş macunu ile fırçalamanızı öneriyoruz. Bunlar diş eti dokunuza zarar vermeden; diş eti çizgisinin altında oluşan, kanamaya ve hatta diş eti hastalığına neden olabilen plaktaki bakterileri etkin şekilde temizleyebilirler.
  • Diş ipi ve ara yüz fırçaları: Diş ipi ve ara yüz fırçaları ile dişlerinizin ara yüzlerini temizlemek diş eti problemlerinizi önlemek ve diş etlerini sağlıklı tutmak için çok önemlidir. 

C vitamini eksikliği en sık rastlanandır ayrıca vücudun ihtiyacı olan suyun düzenli alınmaması etki etmektedir.

Diş eti hastalıkları; şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları gebelik komplikasyonları   diğer hastalıklarla ilgili olduğu bulguları günümüzde giderek artmaktadır.