Köprü diş; implant ve benzeri yöntemlere kıyasla, diş köprüsü fiyatları 2021 yılında çok hesaplı olduğundan sıkça tercih edilen yöntemlerden biridir.
Diş köprüsü, diş kaybı nedeniyle ortaya çıkan diş kayıplarındaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Diş köprüsünde restorasyon, boşluğun iki tarafında bulunan komşu dişlerden destek alınarak ve söz konusu dişlerin arasında köprü oluşturularak, eksik dişlerin sabit olarak tamamlanmasını sağlamaktadır.
Diş köprüsü, dişler arasındaki büyük ya da küçük boşlukları başarılı olarak kapatabilmektedir. Kullanılan materyallere ve restorasyonun destek dişlerle olan bağlantısına göre farklı köprü çeşitleri kullanılabilmektedir. Köprü diş yapımı, oldukça kısa zaman içerisinde gerçekleştirilebildiği için, diş eksikliklerinin tedavisinde çok uzun zamandır kullanılmaktadır.
Köprü Diş Nedir?
Köprü diş, ağız içindeki eksik diş yerine kullanılan sabit diş protez tedavisidir. Köprü dişlerin uygulanabilmesi için en az 1 tane dayanak diş ya da implant gerektiği için dişsiz olan hastalara uygulanamamaktadır. Köprü diş uygulaması, protetik diş hekimi tarafından yapılmaktadır.
Köprü dişler; hastaların kaybettikleri fonksiyon, estetik ve fonasyonu yeniden kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Protezler pek çok materyalden yapılabilmektedir, fakat sağlamlık ve dayanıklılık bakımından en çok tercih edilenler metal alt yapıya sahip seramik köprülerdir.
Köprü Diş Nasıl Yapılır?
Köprü dişin yapılışı, sağlam dişlerden destek alıp kaybedilen dişlerin yarattığı boşlukları doldurarak gerçekleşir. Köprü diş uygulaması, çeşidine göre bir ya da daha çok diş boşluğu için uygulanabilmektedir. Köprü diş uygulamasında önem taşıyan nokta, sol ve sağ tarafta destek alınabilecek sağlıklı komşu dişlere gereksinim olmasıdır.
Diş hekimi ile gerçekleştirilecek ilk muayene esnasında, diş eksiliği bulunan yere göre köprü diş çeşidine karar verilmektedir. Köprü dişe karar verildikten sonra destek sağlayacak olan sol ve sağ dişler bir miktar törpülenip küçültülür. Bu işlemin amacı, hazırlanacak yeni diş adına yeterli boşluğun sağlanabilmesidir.
Dişler törpülendikten sonra, hazırlanacak köprü diş için ölçüler alınmaktadır. Destek dişlerin törpülenmesiyle, dentin denilen hassas diş tabakası meydana çıkmaktadır. Kalıcı köprü diş tedavisi uygulanana kadar, dişlerin soğuk/ sıcak hassasiyetine engel olmak amacıyla geçici bir köprü diş takılmaktadır.
Ölçüsü alınmış olan köprü dişler, yaklaşık 3 ile 10 gün arasında hazırlanır. Hazırlanan yapay diş, diş hekimine ulaştığında prova yapılır. Köprü dişlerin; ağızdaki diğer dişler ile uyumu, büyüklüğü, renk benzerliği ve dişlerin kapanabilirliği gibi hem fonksiyonel hem de estetik özellikleri kontrol edilmektedir. Herhangi bir sorun tespit edilmesi halinde, diş hekimleri tarafından sorun hızla giderilmekte ve sonrasında köprü diş yapıştırılmaktadır.
Köprü Diş Çeşitleri
Köprü diş çeşitleri, klinik olarak pratikte 4 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Bunlar:
- Geleneksel
- Serbest sonlu
- Marylan
- İmplant destekli
Diş tedavilerindeki asıl amaç, mümkün olduğunca sağlıklı diş dokusunun korunmasının sağlanmasıdır. Bu sebeple komşu dişleri koruyabilmek için farklı türler geliştirilmiştir. Köprü protezler genellikle destek veren komşu dişe tutunma türüne göre sınıflandırılmaktadır.
Geleneksel protez uygulaması için, diş eksikliği bulunan bölge ile komşu olan sağlıklı diş aşındırılarak küçültülmektedir. Bunun yanı sıra diş kesimi gerekmeden yapılabilen köprüler de mevcuttur. Restorasyon işlemlerinde; porselen köprü, metal alaşımlar ve zirkonyum gibi değişik türde materyaller de kullanılabilmektedir.
Geleneksel Köprü:
Bu köprü çeşidinde, boşluğun her iki tarafındaki dişleri kaplayan kaplamalar ve söz konusu kaplamalar arasındaki eksik dişin yerini dolduracak gövde diş yer almaktadır. Gövde diş, eksik diş formunda şekillendirilmekte ve boşluğun her iki tarafındaki dişlere kaplamalarla tutturulmaktadır.
Bu tarz restorasyonlarda köprünün sabit olarak kalabilmesi için, boşluğa komşu doğal dişlerin, biraz aşındırılarak küçültülmesi gerekmektedir. Geleneksel yaklaşımının sunduğu en büyük avantaj, estetik açıdan hoş bir diş görünüm ve sağlam tutuculuktur. Destek dişlere yapıştırılarak gerçekleştirilen restorasyonlar kolayca düşmezler.
Serbest Sonlu:
Asma köprü olarak da bilinen serbest köprüler, boşluğun yalnızca bir tarafında sağlam diş olması halinde tercih edilmektedir. Diş hekimliği alanında kullanım amacı, genel olarak hastayı hareketli protez kullanma zorunluluğundan kurtarmaktır.
Maryland Köprü:
Maryland ya da Adeziv olarak da isimlendirilen kanatlı köprü diş uygulaması, özellikle önde bulunan dişlerin restorasyonlarında kullanılmaktadır. Eksik dişin yerine yalancı diş olarak hazırlanarak, komşu olan dişlerin arka yüzeylerine tutturulmaktadır.
Komşu dişlerin arka bölümleri asit ile biraz pürüzlendirilir ve kompozit dolgu maddesiyle hazırlanan restorasyon bu bölümlere yapıştırılır. Bu sayede, diş sağlığında önem taşıyan sağlam komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan köprü yapılabilmektedir.
Bu köprülerin tutuculuk özellikleri diğerlerine oranla çok daha zayıftır. Bu sebeple güçlü çiğneme kuvvetinin geldiği arka dişlere uygulanmamaktadırlar. Ölçüler laboratuara gönderilir ve hazırlanan porselen dişler komşu dişler ile aynı renkte şekillendirilir.
İmplant Destekli Köprü:
Çenede köprü olacak dişi desteklemek için kullanılabilecek doğal diş kalmadığında kullanılan yöntemdir. Bu yöntemle, diş eksikliği bulunan bölgenin her iki ucundaki çene kemiği içerisine yerleştirilecek implantlar, bir köprüyle birbirlerine bağlanır. Bu uygulama, her diş eksikliği için bir implant yapılması yerine, çok daha az sayıda implant kullanılarak çok sayıda diş noksanlığının giderilmesini sağlar.
Sabit Porselen Köprü Nasıl Yerleştirilir?
Geleneksel diş köprüsü olarak bilinen uygulamanın bir diğer adı da sabit porselen köprüdür. Sabit porselen köprünün yerleştirilmesinde birkaç aşama bulunmaktadır.
- Köprü dişin yapıştırılacağı doğal iki diş hazırlanır.
- Diş eti, diş boşluğu ve dişlerin izlenimi hazırlanıp laboratuara gönderilir.
- Kalıcı köprü gelene dek geçici köprü yerleştirilir.
- Kalıcı köprü hazırlandığında geçici köprü çıkartılır ve kalıcı olarak diş köprüsü yerleştirilir.
Diş Köprüsü Fiyatları 2022
Diş köprü fiyatları 2022 yılında etkileyen farklı değişkenler bulunmaktadır. Bunlar:
- Ağızda bulunan eksik dişlerin sayısı
- Zirkonyum, kompozit, reçine gibi farklı malzemelerden hangisinin kullanılacağı
- Diş doktorunun uzmanlığı
- Diş eti hastalığı ve benzer diş sorunları için uygulanacak ek tedaviler
Yapılacak köprünün türüne bağlı olarak çıkabilecek ek maliyetler