Dental implant, diş kökünü taklit eden biyolojik ve biyomekanik ilkelere dayanarak geliştirilmiş, çene kemiği ve diş eti ile biyouyumlu titanyum vidadır. 1960’lardan beri diş eksikliklerinin yerine uygulanan güvenilir ve kanıtlanmış bir tedavi protokolüdür. Yapılan araştırmalarda, uzun dönem implant hastası takiplerinde %98 – %99 başarı oranı bildirilmiştir.
Diş Kayıplarının Genel Vücut Sağlığına Etkisi Nedir?
Diş çürümesi, alışkanlıklar, diş eti hastalıkları, doğuştan diş eksiklikleri, ağız bakımı eksikliği ve kaza (travma) gibi birçok neden diş kaybına neden olabilir. Estetik, konuşma, çiğneme, sindirim ve omurganın desteklenmesi gibi nedenlerle diş eksikliklerini tamamlamak gerekir.
Sağlıklı dişlerde kök, çiğneme basıncını diş kemiğine ileterek kemiğin dikey ve yatay hacminin korunmasını sağlar. Ancak diş kaybettiğimizde, bitişik dişlerde kayma, fazla yük oluştuğu gibi çene kemiğinde kayıp ve erime süreci başlar.
Diş Kayıplarından Sonra Nasıl Değişikler Olabilir?
- Estetik değişiklikler; destek eksikliğinden ve dengesiz çiğnemeden dolayı yanak ve dudaklarda çökme, yüz hatlarında asimetriler oluşabilir.
- Eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurmak için komşu ve karşı dişler yüzün ön tarafına, aşağıya doğru kayabilir, çapraşıklıklara, diş dizisinde bozulmalara neden olabilir.
- Eksik diş ön bölgede bulunuyorsa, konuşurken tükürük kontrolü, koparma fonksiyonu, gülümseme ve kişinin kendine güvenini etkiler.
- Konuşma ve çiğneme güçlükleri; genellikle yanlış ve dengesiz çiğneme nedeniyle sindirim, hazımsızlık, mide problemleri ve omurlarda oluşacak değişikliklere bağlı duruş ve omurgada sağlık sorunları meydana gelebilir.
İmplant Tedavisinin Avantajları nelerdir?
Estetik
İmplant üstü protezler, görünüm olarak doğal dişlere benzeyecek şekilde tasarlanmaktadır. İmplantlar çene kemiklerini ve üzerine yapılan protezler de yüz hatlarını destekleyerek estetik görünümün korunması ya da geri kazanılmasına yardımcı olur.
Doğal Dişlerin Korunması
Doğal ve sağlıklı dişlerde herhangi bir madde kaybına yol açmadan sadece eksik dişin yerine tedavi yapma imkanı sunar.
Kemik Yapısının Korunması
İmplantlar çiğneme kuvvetini çene kemiğine iletir ve kemik hacminin korunmasına yardımcı olur. Bölümlü protez veya geleneksel köprülerde çiğneme basıncı, çene kemiğine iletilemediği için zamanla kemiklerde erime ve yüzde çökmeler görülebilir.
Tad Alma Duyusu
Çıkarılabilir tam protezlerle damak bölgesindeki ağız mukozasının üstü protezle kapalıdır, bu bireylerin tad alma duyusunu olumsuz olarak etkiler. İmplant destekli protezlerde, damak bölgesi açık olarak yapılabilir. Bu da bireylerin tad alma duyularını kuvvetlendirir.
Çiğneme Etkinliğinin Korunması
İmplant destekli protezler, çiğneme etkinliği ve dengesini arttırırken, hastanın postural duruşunu; hastanın beslenmesini, ağız florasını ve sindirimini olumlu yönde değiştirir.
Sabit Protez Kullanma Konforu
Arka bölgesinde diş eksikliği olan bireylere ağıza dengeli oturan, oynamayan, istemsiz çıkma riski olmayan, sabit protezler yapılma imkanı sunar. İmplant ve implant üstü protezlerinizle doğal dişleriniz gibi konuşabilir ve yemek yiyebilirsiniz.
İmplant başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
İmplant tedavi başarı oranını etkileyen faktörler şunlardır;
- İmplantın biyomekanik özellikleri ve tasarımı
- Hekimin uzmanlığı ve deneyimi
- Bireylerin dokularındaki iyileşme potansiyeli
- Yoğun sigara kullanımı
- Sistemik sağlık durumunun iyi olması, kronik hastalığı olmaması
- Kontrolsüz diabet, ankilozan spondilit, geçirilmiş radyoterapi ve kemoterapi gibi durumlar
İmplant Tedavisi Nasıl Değerlendirilir?
Kontrolsüz diyabet, ankilozan spondilit, bir sene içinde geçirilmiş kalp krizi veya kalp ameliyatı, geçirilmiş radyoterapi ve kemoterapi ,hamilelik gibi durumlarda implant uygulanması doğru değildir. Kontrol altındaki şeker hastaları, kalp hastaları, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, kemik erimesi olan hastalar doktorlarından yazılı izin ve görüş alınması halinde implant yaptırabilir.
İmplant Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
- Operasyon sonrası cerrahi işlem bölgesinde şişlik olması normaldir. Bu şişliği minimuma indirmek için operasyonu takiben ilk gün buz kompresi uygulanmalıdır.
- Buz kompresleri işlem bölgesine yanak üzerinden 5 dk tutup, 5 dk dinlendirerek uygulayabilir.
- Operasyon sonrası ilk 2 gün kritiktir. Bu günlerde kanama riskini arttırabileceği için sıcak yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Çalkama tükürme yapılmamalıdır. Ayrıca ilk iki gün sıcak duş almak önerilmemektedir.
- Operasyondan sonraki hafta balık,makarna sertliğinde gıdalar tercih edilmeli, operasyon bölgesine fazla baskı yapılmamalıdır.
- Operasyondan 1 gün sonra operasyon alanı fırçalanabilir (Hekiminizin aksi yönde bir yönlendirmesi yoksa).
- Operasyondan sonra özellikle ilk günlerde sigara, alkol, asitli, baharatlı gıdalar, çay ve kahve önerilmemektedir.
- Sigara iyileşmeyi bozarak, ameliyat bölgesinde enfeksiyona neden olabilmektedir.
İmplantlar Diş Çekimiyle Aynı Seansta Yerleştirilebilir Mi?
İmplantlar, genellikle diş çekimiyle aynı seansta yerleştirilebilir. Böylece hasta ikincil operasyonlara ihtiyaç duymaz. Fakat aynı seansta bu iki işlemin birlikte yapılmasını engelleyebilecek durumlar olabilir. Bunlar; çekilecek dişte akut bir enfeksiyon varlığı, kökteki kistik lezyon varlığı, çekilecek dişin çok köklü olması olabilir. Ayrıca diş çekimiyle aynı seansta implant uygulamalarında kemik greftleri ile destekleme ihtiyacı duyabilir.
İmplant Sonrası Aynı Seansta Dişler Takılabilir Mi?
İmplant tedavisinde ideal olan kemik ile implant arasında biyolojik bağın kurulmasını beklemektir. Fakat görsel açıdan dişsiz kalmanın mümkün olmadığı hastalarda risklerin kabul edilmesi halinde aynı seansta implantların üstüne dişler takılabilir. Bu prosedüre “İmmediate Early Loading” adı verilmektedir. Böylece hasta operasyondan sonra aynı seansta geçici dişleri ile evine gidebilir yaklaşık 2-3 haftalık süreçte daimi dişleri hazırlanıp takılır. Yine de unutulmamalıdır ki kemik ile henüz bağlantı kuramamış implant, çiğneme yükleri karşısında fazla dayanıklı olmayacaktır. Doğru planlama için uzman hekim muayenesi gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi; detaylı ağız içi ve radyolojik muayene sonrası ağız içine yerleştirilmesiyle başlar. İmplantlar sayıca çok bile olsa (hastanın sağlık durumu iyiyse) tek seansta yerleştirilebilir. Bu işlemden yaklaşık 7 gün sonra hastanın dikişleri alınır ve iyileşme kontrol edilir. Dişsiz kalan alanların iyileşmesi, hekim tarafından yeterli görülürse hemen 3 ay boyunca dişsizliği gidermek amacıyla geçici olarak kullanılacak geçici protezler için ölçü alınır. 1 hafta içinde hasta geçici protezleriyle hayatına kaldığı yerden devam eder. 3 aylık süreç implantın kemik ile biyolojik olarak bağlanması için gerekli olan süredir. Bu hastanın sağlık durumuna göre 2 ay olarakta belirlenebilir. 2-3 aylık bekleme süresi tamamlandıktan sonra yine radyolojik muayeneler yapılır. İmplant ve kemik ilişkisi uygunsa implant üstü protez prosüdürü başlar. Protezlerin yapımı yaklaşık 2 hafta sürer. 5-6 kez hekimle seans gerektirir. Sonuç olarak implant ameliyatını takip eden 3-3,5 ayda hastanın tedavisi sonuçlanır. Bazı koşullarda hastalarda uygun kemik miktarı olmadığında, kemik tozu uygulamak gerektiğinde bu süreç uzayabilmektedir.